luni, 11 ianuarie 2010

NASA a dezvoltat un nou tip de rachete ce vor permite trimiterea astronautilor pe Luna si pe Marte. Ares 1 a efectuat cu succes primul zbor fara echipaj pe 28 octombrie. Cu o inaltime de aproare 100 metri, Ares 1 este cel mai mare dispozitiv lansat de Statele Unite, de la rachetele Saturn 5, ce au fost folosite pentru programul Apollo.

NASA mai dezvolta inca doua rachete din aceeasi familie: Brobdingnagian Ares V si Ares Lite. Specialistii NASA spun ca Ares va fi de zece ori mai sigura decat naveta spatiala, primul zbor cu echipaj fiind programat in 2015.

Becul viitorului

Philips Electronics a dezvoltat un nou tip de bec ce consuma doar 10 wati, insa are o intensitate luminoasa la fel cu a unui bec de 60 de wati. Acesta are o durata de viata de 25.000 de ore - de 25 de ori mai mult decat un bec normal.

Teleportarea

Oamenii de stiinta de la Joint Quantum Institute, ce apartine de Universitatea din Maryland, au reusit sa teleporteze date de la un atom la altul aflat intr-un container la 1 metru distanta. Teleportarea atom la atom va permite crearea de calculatoare foarte sigure si foarte performante.

Vaccinul anti-SIDA

La mai mult de 20 de ani de la identificarea HIV a fost creat primul vaccin impotriva SIDA. Testele realizate pe parcursul a 6 ani au aratat ca vaccinul, administrat in doua doze, are o rata de succes de 31%. Vaccinul nu este inca aprobat pentru utilizare, insa este primul pas spre crearea unuia mai eficient.

Ochiul electric

Cercetatorii de la MIT dezvolta un microcip ce ar putea reda vedere partiala persoanelor oarbe. Cipul va permite nevazatorilor sa recunoasca fete si sa mearga neasistati. Inchis in titan, microcipul va fi introdus in ochi si va transmite imaginile primite de la o camera ce va fi purtata pe ochelari direct la creier.

Ecografii la purtator

General Electrics a creat dispozitivul Vscan, un instrument de imagini medicale de marimea unui telefon mobil, dar la fel de puternic ca o consola de ultrasunete. In medicina, minutele fac diferenta dintre viata si moarte, iar Vscan poate duce la imbunatatiri semnificative in practica medicala din intreaga lume.

Stradivarius modern

Profesorul Francis Schwarze, de la Laboratorul Federal Elvetian pentru testarea si cercetarea materialelor, a folosit doua tipuri de ciuperci pentru a altera lemn de molid si de paltin, construind o vioara din acest lemn. 152 de experti au ascultat aceasta vioara si o vioara Stradivarius din 1711, trebuind sa identifice vioara construita de Stradivarius. 113 au indicat vioara profesorului Schwarze.

Cauciuc din papadii

Cercetatorii de la Institutul Fraunhofer pentru biologie moleculara si ecologie aplicata ofera o sursa alternativa de cauciuc: papadia. Se stia demult ca seva de papadie contine latex, dar aceasta era dificil de obtinut pentru ca polimerizeaza in contact cu aerul. Cercetatorii au creat insa o papadie imbunatatita ce produce cu 500% mai mult latex decat originalul.

Cum sa impachetezi eficient

Johannes Schneider si echipa lui de la Universitatea din Mainz au dezvoltat un nou algoritm pentru a include un numar dat de discuri de dimensiuni variabile in cel mai mic cerc posibil. Schneider crede ca algoritmul lui va ajuta companiile de transport sa isi utilizeze mai eficient resursele.

Textile din panza de paianjen

Se stie ca panza de paianjen este mai rezistenta decat otelul dar mai flexibila, iar incercarile de a folosi panza de paianjen in industria textila au dat gres pana acum. Simon Peers si Nicholas Godley au creat un material facut din panza de paianjen lung de 3.4 metri. Panza a fost creata in Madagascar pe parcursul a 4 ani, costurile ridicandu-se la jumatate de milion de dolari.

Alte descoperiri includ bacteria ce produce electricitate, ventilatorul fara palete, un nou tip de nor, demonstrarea teoriei fundamentale a lui Langlands si apa pe Luna.
Autor: Livia Stroe
Sursa: Ziare.com
Comentarii (0)


Vizitatorii anonimi nu pot comenta articole. Autorizaţi-vă pentru a publica comentariul Dvs.
Flash News

11.01.2010
Vladimir Ţurcan va lansa mâine proiectul său politic
11.01.2010
Vatican: "Avatar" - un film siropos, făra gust
11.01.2010
Papuc s-a prezentat în faţa procurilor, Botnari se află la tratament peste hotare
11.01.2010
Victor Osipov (AMN): MAE dă dovadă de un gest neprietenesc
11.01.2010
Pensionarii au reluat protestele în faţa Primăriei Chișinău
11.01.2010
În Polonia a fost arestat un spion rus

Video Line

10.01.2010
Titraje româneşti din primăvară
09.01.2010
Peste 80 de melodii moldoveneşti, pentru Eurovision
09.01.2010
Togo s-a retras de la Cupa Africii



Trafic.ro - clasamente si statistici pentru site-urile romanesti

0 Comments:

Post a Comment