sâmbătă, 23 ianuarie 2010

INVENTII ROMANESTI

Potrivit Congresului Naţional al Cercetătorilor şi Inventatorilor din România, în 1990, în ţara noastră existau 90.000 de cercetători şi inventatori, cu 6000 de cereri de brevete înregistrate la OSIM. În 2008, numărul lor a scăzut de nouă ori, iar OSIM a eliberat mai puţin de 800 de brevete.

Aceste cifre ilustrează convingător prăbuşirea dramatică pe care a înregistrat-o, în cei 19 ani de tranziţie, activitatea de cercetare ştiinţifică şi de inventică din ţara noastră. Asta ne-a întristat puţin, aşa că am pornit la drum, am stat de vorbă cu inventatori, cu preşedintele Congresului Naţional al Cercetătorilor şi Inventatorilor din România şi cu purtătorul de cuvânt al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Apoi am consultat un psiholog, am testat invenţii, am răscolit trecutul şi am ajuns la următoarea concluzie: românul s-a născut inventator, ceea ce e un lucru nobil şi cam atât. Nu e bănos, nu aduce faimă, nu face fetele să leşine, nu e sănătos şi nici apreciat aşa cum ar trebui. E chiar mai dezavantajos decât să fii cântăreţ, dacă nu luăm în calcul beneficiile de ordin spiritual şi înlocuim Cerbul de Aur cu Salonul de Inventică de la Geneva. Iustin Capră, marele nostru inventator, spunea: “Mă culc cu ideea şi mă trezesc cu soluţia”. Voi cu cine vă culcaţi?

Ceasul Antistres
Invenţia aparţine românilor Ioan Micu şi Iordan Stavar. “Ceasul Antistres, cu generatorul de câmp electromagnetic antistres, asigură reechilibrarea energetică a subiecţilor umani prin stimularea electromagnetică neinvazivă şi subliminală a celor 11 puncte de acupunctură specificate,” ne-a spus Iordan Stavar. Adică omul care poartă ceasul ăsta nu mai e stresat şi nervos. Invenţia este în curs de publicare şi datele de construcţie, frecvenţele şi modul de funcţionare sunt confidenţiale, momentan. Vrem doar să vă liniştiţi, să reveniţi uşor de pe muchia balconului şi să lăsaţi revista

jos. Mai avem o şansă în lumea asta stresantă.

Soleta
Justin Capră este cel mai mare inventator român în viaţă. Cunoscut pentru faimosul rucsac zburător, Capra mai este realizatorul micro-autoturismului Soleta şi al unei motorete de 37 de kilograme

care funcţionează cu acumulatori. Cea mai remarcabilă dintre aceste invenţii este Soleta 150 Ecor, care cântăreşte 95 de kilograme şi consumă jumătate de litru de combustibil la suta de kilometri. O altă invenţie a lui Justin Capră este rucsacul zburător, cel pe care românul l-a brevetat cu patru ani înainte ca americanii să anunţe cu surle şi trâmbiţe aceeaşi invenţie, numai că neagră. Anul trecut, Justin Capră a fost decorat de Preşedinţie cu Ordinul “pentru Merit” în grad de Cavaler.

Procedeu de recombinare genetică pentru ameliorarea hibrizilor de galinacee
Invenţia românului Florin Pricop a fost medaliată cu aur la Geneva, în 2006. Invenţia sa a scăzut mortalitatea puilor foarte mici şi a crescut semnificativ producţia de ouă. Inovaţia stă în încrucişarea masculilor Rhode-Island roşu cu femele Marans barat şi a masculilor Rhode-Island roşu cu femele Rhode-Island alb, în generaţia 1. Staţi liniştiţi, nici noi n-am înţeles cum e cu astea. Avantajele practice ale invenţiei sunt următoarele: la doar o zi, puii hibrizi pot fi sortaţi pe sexe după culoarea pufului. Astfel, se reduc erorile de sexare sub 1%, se elimină traumatizarea puilor, reducându-se pierderile prin mortalitate cu 1,5-2%. Producţia medie realizată de noii hibrizi este de 321 de ouă la hibridul Robar SL-2001, respectiv 340 de ouă la hibridul Roso SL într-un ciclu de producţie, comparativ cu plafonul de 220 ouă pe găină obţinute în sistemul clasic de selecţie. Mai pe scurt, ca şi oamenii, găinile sunt mai productive şi mai cooperante când îşi găsesc perechea.

Roboscan 1 M, cel mai avansat sistem de radiografiere cu raze gama a camioanelor
Probabil, vă întrebaţi cine ar avea nevoie de radiografia unui camion. Ei bine, şi noi ne-am întrebat. Sistemul va ajuta autorităţile la detectarea armelor, substanţelor interzise, evadaţilor, ţigărilor de contrabandă şi chinezilor rămaşi în România din greşeală. Mai mult decât atât, sistemul poate fi controlat fără ca operatorul să fie expus la radiaţii. MB Telecom SRL, firmă cu capital integral românesc, a câştigat marele premiu cu invenţia Roboscan, la cel mai mare salon internaţional în domeniu, care s-a desfăşurat în perioada 1-5 aprilie 2009, la Geneva.

0 Comments:

Post a Comment