joi, 7 ianuarie 2010
in
Articolul zilei
Iluminarea cu LED - Caz sau necaz ?
Tehnologia LED si-a capatat pe buna dreptate renumele de "cea mai mare revolutie in domeniul iluminarii de la inventia becului". Aceasta fuziune de optica si electronica la diverse nivele si in diferite dispozitive complementare a determinat multe companii cu traditie, sa-si revizuiasca nu numai strategia pe termen lung dar si intrega investitie tehnologica.
Iluminatul cu LED sau cu semiconductori nu face parte din asa zisa cultura a "bec-ului", si este acceptat cu greutate in cercul asa zis traditionalist! Spre deosebire de sistemul de iluminat traditional care contine de obicei o singura sursa de lumina (o lampa de obicei), sistemul Solid-State (SSL) cu LED contine multiple surse de lumina (matrice LED). Ca urmare acest nou concept constrange proiectantii, sa tina pasul cu evolutiile tehnologice si in ultima instanta sa adauge abilitati noi expertizei lor. Situatia producatorilor de echipamente este la fel de dificila, captivi fiind intre liga adeptilor iluminarii cu "bec-uri", de altfel ostila, expertii in semiconductori care rezista atribuirii de valori gresite iluminatului cu Solid-State si conservatorismul consumatorului si al electricianului sau instalatorului. Atractia insa a valorii caracteristicilor acestei technologii, care pot determina schimbarea valoarii iluminatului, impiedica adeptii ei sa dezerteze de la aceasta cauza, in special datorita valorii eficientei si eficacitatii lor.
Inrolarea in acest cerc de asa zisi "devotati LED", are semnificatia unei misiuni si a unei munci de pionierat. Efortul unei asemenea activitati, pe langa proasta finantare, conservatorism si circumstante socio-economice, este similar cu o "misiune imposibila". O astfel de menire, inca de la primele insuccese si dezamagiri poarta semnificatia unei pacoste (necaz).
La noi in pofida unui oarecare embargo impus tehnologiilor de catre tarile industrializate (vestice) si a dificultatilor inerente create de un sistem economic neperformant, scoala romaneasca a continuat sa produca, chiar si in perioada comunismului, valori intelectuale incontestabile care ar fi putut aduce o contributie de substanta la reconectarea in circuitul tehnologic si tehnico-stiintific mondial. In prezent, pe fundalul situatiei economice si politice insa o asemenea initiativa de iluminat economic in special de tip Solid-State cu LED n-ar avea nici o sansa de izbanda fara o interventie serioasa din partea politicului.
O profunda dezorientare a guvernarii a dus la absorbtia doar a unei mici parti din fondurile structurale alocate. Ghidurile stufoase, criteriile subiective de evaluare si excesul de zel al functionarilor din Organismele Intermediare si Autoritatile de Management sau al celor responsabili duc la blocaje si tergiversari inutile in evaluarea si derularea proiectelor. De pilda, semnarea, datarea si stampilarea fiecarei pagini la depunerea dosarelor cu sute de file este o inventie pur romaneasca. Nu de putine ori, chiar avizele comisiilor nationale si autorizatiile de constructie sunt discretionare.
In timp ce in alte tari proiecte in valoare de milioane de Euro, specific legate de technologia LED sunt in curs de desfasurare in timp ce o intiativa locala este desconsiderata pana la ridiculizare.
Oricum introducerea iluminatului SSL cu LED in Romania este iminenta, Guvernului nu-i ramane decat sa hotareasca la ce pret si cat de rapid. Ca membru C E Romania va fi fortata probabil sa accepte componente sau technologii periferice la momentul respectiv. Un program adecvat de sustinere a cestei tehnologii de urgenta ar economisi multe milioane de dolari , fara a mentiona ecomomia imensa de energie care s-ar putea realiza in acest interval.
Se impune deci o atitudine vizionara iar provocarile impuse de o asemenea tehnologie sa fie adresate inainte de implinirea promisiunilor.
Autor - prof.dr.ing Stelian Matei
Etichete: ARTICOLE