sâmbătă, 9 ianuarie 2010

ARTICOL

30% dintre ghirlandele luminoase de Craciun constituie un risc de siguranta major in locuinte (valabil din 2009-12-05)
Raportul prezinta concluziile unui proiect comun de monitorizare a pietei, implicand autoritati din 5 state membre – Ungaria, Germania, Slovacia, Slovenia si Tarile de Jos – precum si Comisia Europeana. Testarea a avut loc intre noiembrie 2007 si mai 2009, la intervale diferite, pe 196 de esantioane de ghirlande luminoase, selectate in mod aleatoriu din intreaga gama de preturi. Esantioanele au fost verificate in functie de peste 20 de criterii administrative si tehnice. Numeroase ghirlande luminoase au esuat la mai multe teste.

„Daca intentionam sa „tinem luminile aprinse” de Craciun, consumatorii trebuie sa aiba incredere ca nu se fac compromisuri in privinta sigurantei produselor. Consumatorii doresc ca produsele cumparate de Craciun sa le ofere cel mai avantajos raport intre calitate si pret si doresc sa aiba de unde alege, dar in niciun caz in detrimentul sigurantei. Raportul in cauza reprezinta o punere in garda. Autoritatile nationale si sectorul industrial trebuie sa-si dubleze eforturile pentru a completa lacunele si neregulile care au drept consecinta introducerea pe piata si in locuintele noastre a unor produse de proasta calitate. Dar, participarea consumatorilor este la fel de necesara pentru a reduce la minimum riscurile privind siguranta: fiti vigilenti, atenti si avertizati, si astfel vom putea petrece un Craciun fericit si in deplina siguranta”, a declarat Comisarul european, doamna Meglena Kuneva.

Principalele rezultate

La 30,4% din ghirlandele luminoase examinate s-au constatat probleme grave de neconformitate care produc riscuri sporite de electrocutare sau de incendiu, sau chiar de ambele tipuri. In general, aceste probleme grave de neconformitate provin din nerespectarea prevederilor tehnice de siguranta in cursul fabricarii, de exemplu, a : prizelor de curent, clemelor de fixare a cablurilor, cablajelor, izolatiei, protectiei impotriva electrocutarii. Probleme mai putin grave de neconformitate, si anume deficiente care nu pun imediat in pericol siguranta utilizatorului, au fost constatate la alte 40% din ghirlandele luminoase testate. Acestea se refera la anumite deficiente de etichetare, in instructiunile oferite sau de ordin administrativ.

Cele trei probleme principale constatate au fost:

1. 25% din ghirlandele luminoase au esuat la testele de siguranta privind clemele de fixare a cablurilor. Fixarea defectuoasa a cablurilor poate duce la detasarea unor fire electrice si constituie astfel un risc grav de electrocutare (neconformitate grava).

2. 23% din ghirlandele electrice nu au respectat prevederea referitoare la „suprafata sectiunii”. Prin urmare, cablajul era prea subtire pentru intensitatea curentului electric utilizat, ceea ce mareste riscul de supraincalzire si de incendiu (neconformitate grava).

3. 28% au esuat la testele de siguranta pentru cabluri. Ceea ce inseamna ca izolarea si finisarea ghirlandei prezinta un risc de electrocutare (neconformitate grava).

Pe de alta parte:
Un numar de alte prevederi tehnice sunt, de asemenea, incalcate cu regularitate, desi mai putin frecvent, de exemplu, probleme mecanice de baza care pot duce la vatamare din cauza marginilor taioase.

Aproape 15% din e santioane nu purtau „marcajele tehnice” cerute. Si mai important, 41% din esantioane nu erau prevazute cu avertizari si aproape 35% nu cuprindeau instructiunile de utilizare adecvate.

Ghirlandele luminoase au e suat in mod regulat la mai mult de unul din testele de siguranta. Unele ghirlande luminoase au esuat la aproape toate testele iar multe dintre ele au esuat la 4 pana la 7 teste.

Nivelul de neconformitate a variat de la un stat membru la altul. In timp ce in Ungaria, 95,7% din ghirlande prezentau riscuri grave pentru consumatori, numai 56% din cele examinate in Tarile de Jos prezentau vreun tip de neconformitate. Aceasta se explica, partial, prin faptul ca Tarile de Jos au instaurat o monitorizare a pietei ghirlandelor luminoase in ultimii 8 ani, prin aceste eforturi reducand la jumatate numarul de produse periculoase destinate pietei.
In ceea ce priveste originea produselor periculoase, aproximativ 41% din cele 196 de esantioane testate proveneau din China.

Etapele urmatoare

Potrivit Comisiei, din cauza nivelul ridicat de neconformitate constat de catre autoritati, monitorizarea publica a ghirlandelor luminoase si masurile represive concentrate, in special, asupra acestora vor continua cu prioritate, prin intermediul unei actiuni coordonate intre cat mai multe state membre. Sectorul industrial va trebui sa inteteasca, de asemenea, masurile de control. Conform legislatiei UE, producatorii, distribuitorii, vanzatorii cu amanuntul si importatorii sunt responsabili din punct de vedere legal de produsele introduse pe piata.

Sfaturi pentru consumatori
Consumatorii trebuie sa fie vigilen ti si sa adopte precautiile de baza pentru reducerea la maximum a riscurilor. Se exercita presiuni puternice asupra fabricantilor si a vanzatorilor cu amanuntul pentru ca sa ofere ghirlande luminoase la cel mai bun pret, deoarece, adesea, consumatorii nu doresc sa cheltuiasca multi bani pentru decoratiuni temporare. Aceasta poate duce la incalcari grave ale normelor de siguranta.

Cumparati ghirlande luminoase de la comercianti demni de incredere care garanteaza respectarea normelor de siguranta.

Nu lasati niciodata ghirlandele luminoase aprinse in absenta dumneavoastra sau noaptea, in timp ce dormiti.

In caz de suspiciune a oricarui tip de problema electrica sau mecanica cu privire la ghirlande luminoase noi sau pe care le-a ti utilizat deja, nu va asumati nici un risc. Opriti utilizarea acestora si returnati-le magazinului de unde provin insotite de o reclamatie

0 Comments:

Post a Comment